top of page
תמונת הסופר/תShir Ben Muvchar

שיווק קולינרי ב-2024: נאכל אותה השנה?

עודכן: 7 בפבר׳

איפשהו בין ה-7 באוקטובר להכנות לנוביגוד מצמצנו ואז הגיעה, מבלי שהייתה מוזמנת, שנת 2024.

שנה שנפתחה בעיצומה של מלחמה, משבר בטחוני וחברתי מהחמורים שידעה החברה הישראלית והביאה עמה חרדה קיומית, חרדה כלכלית ומנעד רחב של רגשות ותחושות שהצרכן הישראלי, בייחוד הצעיר, לא התמודד איתן מעולם.


אם פעם היו טרנדים ומגמות עולמיות ברורות שישראל הייתה מדביקה איתן את הפער לאחר מספר חודשים או שבועות, הרי שהיום הזירה המקומית מתנהלת ביקום כמעט נפרד. מלחמה, אזרחים חטופים, כאוס ואי ודאות כללית, בעוד ששאר העולם ממשיך להתגלגל כהרגלו ולהניף מדי פעם שלט או שניים. כאנשי שיווק, אנחנו נדרשים לייצר תכנית עבודה לפי תרחישים, למדוד הצלחות בתדירות גבוהה יותר ולהגן על הנכסים הדיגיטליים שלנו מפני ניסיונות פריצה מרובים.


למרות הגישה הרווחת של "תכנון העסק מחדש", תחום המזון ועולמות תוכן אחרים שמתנהגים כמוהו, בונים את האסטרטגיה שלהם בראייה עתידית של שנים רבות, לעתים אפילו במונחים של עשור. לכן, למרות התחושה הכללית ברחוב הישראלי, יש פעולות והחלטות קולינריות שהמלחמה לא הולכת להשפיע עליהן כלל. שוק תחליפי החלב ימשיך לצמוח, יצרנים שתורמים לחקלאות מחדשת ויצירה בת קיימא יקבלו את קידמת המדף, צריכה של מוצרים Plant Based תגדל וישראל תצטרך לטעת זני ענבי יין חמים יותר במקומות גבוהים וקרים יותר.


אז למה לצפות השנה?


חקלאות מחדשת

מאז הקורונה, החקלאות המקומית עברה תהליכים רבים ומשמעותיים בתפיסתה הציבורית והחברתית. אם בעבר, הערך שלה היה גידול, היום מצופה מהמשקים החקלאיים לשקם ולשמור על הסביבה הטבעית בה הם מתקיימים. אם לפני כמה שנים הסתפקנו בסימון מזון "ללא גלוטן" או בClean ו-Clear Labels שהדגישו כי המותג אינו משתמש בחומרים משמרים, בתקופת הקורונה התעצמה החשיבות בהדגשת הערך של Local Food. בשנת 2021 מותגים כבר עברו להתמקד ב-Zero Waste וביסוס העסק שלהם כ-Eco Friendly. שנה לאחר מכן, כשמשרד הבריאות אפשר זאת - צוותי העובדים יצאו להתנדב ולעסוק בפעילות למען החברה והסביבה. בשנת 2024, עם התעצמות השיח על ההתחממות הגלובלית נתמקד חזרה במקור; איך העבודה היצרנית שלנו שומרת ומיטיבה עם הסביבה בה אנחנו מתקיימים?


הזדמנויות שיווקיות:

  • יצירת תווי איכות לשימוש מקומי של המותג, שמתכתבים עם הערכים של תו Regenrative Organic.

  • הצהרה יזומה של ערכים שהחוק אינו מחייב בהצהרתם על גבי האריזה, כמו למשל ארץ מקור הבקר, עליה מצהירה אגודת מרעה גולן בגאווה ומבטיחה שהבשר שאנחנו אוכלים לא הגיע לישראל במשלוחים חיים.

  • ציון הנעשה למען הסביבה בתקשורת השיווקית השוטפת, לרבות דיוורים וסיפורים ברשתות החברתיות, כמו חוות קוויאר הגליל שסיפרה לאחרונה בפוסט על כך שהמים מבריכות הגידול שלה מוזרמים למאגר השקייה שמשמש את קיבוץ דן בפרדסי ומטעי האזור.



משקאות ברי קיימה, במינימום התערבות.

כמה פעמים השבוע שמעתם את המילה קמבוצ'ה? מה שהתחיל כטרנד של משקאות עתיקי יומין על מדפי בתי קפה ומעדניות נבחרים, ישודרג השנה להילולה של משקאות אשר נשענים על טכנולוגייה וקיימות. מים מעודפי נוזלים של ירקות ופירות, משקאות המיוצרים ממיצוי הציפה של הקקאו, אלכוהול מעודפי ייצור של סויה ומשאריות של בתי מאפה ואפילו מים שנאגרו מלחות גבוהה במקומות טרופיים כמו נהר האמזון. כל משקה שמשדר טבעיות אמתית יבלוט השנה, מלבד יינות טבעיים שלדעתי והבנתי יגיעו לכדי מיצוי יחסי בשיח. מי שימשיך לשמור על רלוונטיות הוא הפט-נט, שעדיין לא מיצה את תסיסתו הספונטנית. דוגמא ישראלית נהדרת היא המתססה, אשר מצילים פירות שנפסלים לשיווק מחקלאים ברחבי הארץ ומייצרים מהם מיצים וסיידר אלכוהולי נפלא.

במקביל, הביקוש למשקאות ללא אלכוהול יגבר והתנועה שהחלה ב-2023 במטרה לעודד הנאה ללא שכרות תפרח עם דרישה למשקאות מתוחכמים וחפים מאלכוהול (אפילו יין, רחמנא ליצלן). אי לכך ובהתאם לזאת - מוקטיילים, תמציות תה וכל משקה טבעי שעורסל באחר והוגש עם עשב תבלין רענן יהיו למצרך מבוקש. וכן, יש בייבי-בום מלחמה בפתח.


הזדמנויות שיווקיות:

  • חבירה למיזמי אגרו-פודטק במחשבה על המשקה הבא.

  • שילוב משקאות מקיימים בתפריט כהצהרה, כמו שיתוף הפעולה המדהים של משק עפאים עם המתססה.

  • שילוב של מוקטיילים ובירות עם 0% אלכוהול בתפריט, לא רק עבור הריוניות. למשל המוקטיילים החדשים של חברת Spiritu שעושים חיים קלים למסעדות, שאין להן די זמן או כח אדם לעסוק במיקסולוגיה בעצמן.

  • בניית תפריט במסעדה שמפגישים בין אוכל חכם ליינות ביודינאמיים, חפים מביסולפיט או פט-נט טעימים.



קפה, הביתה

אחרי שחרשנו כל עגלת קפה ברחבי הארץ וגלשנו על אדוות הגל השלישי בבתי הקפה המתמחים בתל- אביב ובחיפה, הגיעה השעה - להכניס את מלאכת הקפה הביתה. קפסולות הצידה וקדימה לטחון פולי קפה חד זניים. ממכשירי טחינה, קופסאות ואקום, קנקנים למיצוי קפה ועד לניירות פילטר ומקינטות - מארחים שהיו רגילים להתגאות רק בבחירת היין הנכון מהחנות המתמחה, יתחילו לשאול מהי רמת החמיצות שאורחיהם מעדיפים בקפה שלהם. בהצלחה לכל הצדדים ומזל שיש לי את קפה מושיץ 5 דק' מהבית.


הזדמנויות שיווקיות:

  • שילוב אביזרי קפה ופולים מבתי קלייה במארזים לחגים.

  • סדנאות קפה בבתי עסק לחברות וארגונים ולחילופין ימי כייף בבתי קפה מתמחים.

  • מכירת קולד ברו ומשקאות קפה מבוקבקים במעדניות וחנויות מתמחות.



כסמת, בטטה סגולה, טחינה והתחזקות הPlant Based

פוסט האפקט של הקורונה ממשיך בכל הכח! תנועת הPlant Based, שמטרתה להחליף את צריכת החלבון מהחי בפטריות, שורשים וירקות עשירים מהצומח תשיל השנה את התחפושות ותתמקד ב-100% ירק. העיסוק בהמבורגר מפטריות או בקבב מטופו יוחלף בארוחה ירוקה אמיתית, שתתמקד בחומר הגלם עצמו. הכסמת תמלא את ייעודה כדגן האלטרנטיבי לחיטה, הבטטה הסגולה תוסיף צבע עשיר לארוחות שלנו והטחינה תמשיך להעשיר מטבחי שף ברחבי העולם כחומר גלם מוביל ובריא, גם בקינוחים!

בנתונים שפרסמה אינסטגרם, 45% מבני דור ה-Z העידו שהם מעוניינים לצרוך יותר אוכל טבעוני ו-42% טוענים שהם מעוניינים לנסות בשר מהצומח ולכן זה הזמן לשלב מנות טבעוניות מבלי לקרוא להן "טבעוניות", כאילו היו שם תמיד וחיכו שנבחין בהן.


הזדמנויות שיווקיות:

  • כבודו של לחם המחמצת במקומו מונח, אבל הגיע הזמן לפנות מקום ללחם פשתן בסלסלת הלחם.

  • יצירת מגוון עשיר של לחמים בכריכים עם לחם כסמת, טף ואחרים כמו אלו שמייצר ערן זינו בגלוטריה.

  • שיתופי פעולה עם משקים יצרניים ועם שפים שמזוהים עם קהלים טבעוניים, כמו המרכז הקולינרי של לואיזה ביד השמונה, שמקפיד לקנות ממשק חביביאן את כל הירקות ה"מכוערים" ליצירת בישולים טעימים.




אריזות מחוץ לקופסא

השנה, בסימן "דברים הם לא תמיד מה שהם נראים", נצא מחוץ לקופסא עם האריזות שלנו. מה שיכול לבדל יצרנים מהמתחרים שלהם ב-2024, היא הבחירה באריזות שנלקחות "בהשאלה" מעולמות תוכן קולינריים אחרים ובכך מאתגרת מחשבתית את קהל הצרכנים. תמרים בפיינט של גלידה, קופסת דיפיוזר למטחנת מלח, פחית בירה שמכילה ציר מרק ומרק נודלס בקבוק משקה קל.

עוד מוטיב חוזר ומתגבר שכדאי לקחת בחשבון במידת ההתאמה, הוא שילוב הדפסים טרופיים, צמחים ופרחים בכלל באריזות, שקיות או מיתוג מתעדכן של המותג. כל מה שמתכתב עם אלמנטים צבעוניים מהטבע מסתמן כטרנד השנה אף הוא ונראה שהוא לעולם לא ימצה את עצמו.


הזדמנויות שיווקיות:

  • מיתוג או אירוז של סדרות חדשות או קולקציות במהדורה מוגבלת של המוצר ברוח הפרחונית של התקופה.

  • בחירת מארזים יוצאי דופן למתנות בפסח ובראש השנה.



רשתות חברתיות פוגשות את רצפת המכירה

מי שהעז לבוז לטרנד ה"פסטה בתבנית אחת", נאלץ להרים את הלסת מהרצפה כשנרשם מחסור עולמי בגבינת פטה בשנת 2022. הביקוש שגבר בחודשים האחרונים לקוטג', המרדף אחר דמפלינגז וההכנה האובססיבית של מוס שוקולד, הבהירה כי הצרכן הצעיר ברשתות החברתיות מונע מטרנדים קולינריים בטיקטוק ובאינסטגרם.

ההשפעה על הצרכן גדלה כלל שהוא רואה את אותה התופעה שוב ושוב בפיד ולכן, גם כשלא ברור מהו מקור הטרנד ואיזה מותג או אינטרס עומד מאחוריו, התנועה של הצרכן לאחר הצפייה היא אל עבר החנות המקוונת או רצפת המכירה - במטרה לאתר את המוצר ולנסות אותו בבית. רשתות השיווק, המעדניות והחנויות המתמחות החכמות יפנו מדף קבוע לטרנד האוכל המתחלף. ההבנה, שאת הטרנד הקודם מחליף רק הבא - תאפשר למוכרנים למלא את המדף בביקוש הנוכחי, עד העונג הבא.


הזדמנויות שיווקיות:

  • סגירת הסכם שנתי עם יוצרי תוכן ומובילי דעת קהל, בכוונה שינסו בעצמם את הטרנד המתחלף, עם תוכן תומך וחיבור אקטואלי (עם אופציה להיות ויראלי) לבית העסק שלך.

  • פינה קבועה ומתחלפת באתר המכר, שמנגישה לצרכן הסקרן את הטרנד הנוכחי ומשאירה את העסק רלוונטי ובועט.

  • יצירת עמדת מכירה בולטת בכניסה אל החנות הפיזית, במטרה לתפוס את תשומת הלב של העוברים והשבים בסביבה.



קינוחים יפניים

אין הרבה מה להרחיב בנושא, אבל אחרי שנה מלאה במוצ'י, צפו לפגוש בתפריטים הקרובים לביתכם עוגיות עם שעועית אדומה, סופלה פנקייק והתות שבקצפת - כריכי פירות! אין הזדמנויות שיווקיות, תזללו.



תכתוב לי הכל, בארד

לסיום סיומת, האינטליגנציה המלאכותית היא ממש לא טרנד אלא סט כלים משני חיים לכל יוצרי התוכן, שגם אם נכחיש את קיומם לעוד שנה- שנתיים, עדיין יפגשו אותנו משוכללים יותר בעוד שלוש. האפליקציות, האתרים וגם המיקרופונים שמחכים לנו מובנים בוואטסאפ, בגוגל ובוורד נועדו להפוך את החיים שלנו לקלים יותר ולקצר תהליכים שגוזלים לנו שעות וימים. ניתן לתמלל, לשכתב, לתקצר, לאייר, לייצר מצגות ולבנות תוכניות בקליק בלי הרבה מאמץ אבל עם יותר דרישה לחשיבה ביקורתית. חשוב לוודא שמירה על השפה של המותג ולהקפיד לא להעלות פרטים אישיים מדיי, שכן כל העולם יכול ללמוד אותם יחד עם המכונה :)


הנה כמה כלים שאפשר להשתמש בהם עם אזהרת התמכרות:


נזכור, שגם בשעת מלחמה הצרכן הישראלי לא הלך לשום מקום. הוא כאן בארץ, יותר מתמיד וצריך להבין מה השתנה בדפוסי הצריכה שלו. משפחות המפונים והעקורים - יחד עם עם עשרות אלפי צרכנים - זזו. אנשים יוצאים פחות, מבלים אחרת, משתדלים לקנות יותר מקומי ורוצים לחבור למטרות משותפות של ביחד. זה הזמן לחשוב על מנועי צמיחה חלופיים, לחזק את היצירה הישראלית לבנות תכנית עבודה מלאת תקווה לשנה הקרובה. לתת לצרכן משהו לצפות לו ולחשוב על סיסמא שנותנת את קרן אור בשם המותג להמשיך קדימה. בהצלחה!

מתרגשים לקראת המשך השנה?

מתכננים פרויקט קולינרי מעניין? כתבו וספרו לנו

Comments


bottom of page